diumenge, 12 de febrer del 2012

Coca de llardons

Quan era petit (els anys 50!) es trobava a Barcelona una coca de llardons feta amb massa de coca, és a dir llevada, no de pasta de full. Amb els anys aquest tipus de coca ha anat desapareixen de les pastisseries i forns i avui no sabria on trobar-ne. La que jo recordo, la meva mare me la comprava, de tant en tant, en una pastisseria del carrer Roger de Llúria, més o menys davant del Ritz. També m' agrada la de pasta de full però l' altre té el plus dels records de la infantesa. un dia vaig aconseguir la recepta que us dono a continuació. No és difícil de fer però quedes una mica llardós.






 Ingredients per a una coca de més o menys 1 Kg:

  • 400 grs de farina de força.
  • 200 grs de llet (o també meitat llet i meitat aigua mineral).
  • 20/25 grs de llevat fresc o d' aquest llevat envasat en forma de cub que venen en els supers. Si no en trobeu podeu utilitzar "Levadura de panadería" de Maizena.
  • 150 grs de llard.
  • 100 grs de sucre.
  • 100/150 grs de llardons.
  • Una miqueta de sal.
  • Una culleradeta de cafè d' anís verd (matafaluga).
  • Pinyons.
 Comenceu per picar els llardons. Millor picar-los a mà que amb una picadora. Si els passeu per la picadora és possible que es formi una pasta tova i greixosa que dificulti la incorporació posterior. Millor picar els llardons amb un ganivet de trinxar (és bo trobar alguns trossets de llardó).

Escalfeu una mica la llet. En un recipient gran barregeu la llet tèbia el sucre, la llevadura, que haureu dissolt en una mica de llet, i la farina (no hi poseu la sal: diuen que la llevadura i la sal no han d' estar mai juntes!!). Quan estigui ben barrejat aboqueu-ho sobre el taulell on treballareu la massa.
Amasseu fins que la massa estigui ben llisa i ja no s' enganxi a les mans (uns 8 o 10 minuts).

Ara és el moment greixós... Afegiu a la massa el llard i la sal. Torneu a amassar fins que s' hagi absorbit tot el llard (tarda una mica, no perdeu la paciència ni les forces).
Quan el llard està ben absorbit hi afegiu l' anís vert i els llardons. Continueu amassant fins que la massa sigui ben homogènea (els llardons i l' anís ben repartits per tota la massa). A continuació feu una bola, fiqueu-la en un bol i tapeu-ho amb un drap humit (l' humitat del drap evitará que la superficie de la massa es ressequi). Deixeu-ho reposar entre 1/2 hora o 1 hora per a què llevi (els temps dependrà de la temperatura ambient: amb una temperatura alta lleva més ràpid que si la temperatura és baixa. En un ambient templat n' hi harà prou amb 30 o 40 minuts).

Un cop la massa ha pujat (pot haver doblat el seu volum) traieu-la del bol i deixeu-la sobre el lloc de treball, prèviament enfarinat perquè no s' enganxi (pot ser sobre paper de forn que os facilitarà el poder-la desplaçar).
Ara, amb el corró, se li pot donar la forma que vulgueu (jo prefereixo la forma tradicional ovalada) amb un gruix d' entre 1, 5 i 2 cms (Penseu que encara pujarà una mica més al coure-la). Tapeu-la amb el drap humit i deixeu-la reposar un parell d' hores en un lloc fresc (si no la voleu enfornar fins l’ endemà la podeu deixar dins la nevera).

Escalfeu el forn a 180/190 graus. Remulleu els pinyons amb una mica d' aigua durant 5 minuts. Això els hidratarà i evitarà que es cremin (I també farà que s' enganxin millor a la coca).
Poseu la coca en una plata prèviament enfarinada o sobre paper de forn. Escampeu per sobre sucre i els pinyons prèviament escurreguts (Els pinyons apreteu-los suaument per enganxar-los a la massa i que no caiguin després).
Enforneu entre 20 i 30 minuts observant de tan en tan fins que la coca sigui rossa.

Treieu la coca del forn, deixeu-la refredar i...a menjar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada