dimecres, 29 de febrer del 2012

Bunyols de Quaresma




Aquestos bunyols es fan normalment per Quaresma i són boníssims. Un dia em faran mal de tants que en menjo. I no és per motius religiosos dons estic afectat d' un ateisme congènit que mai no se m' ha curat.


Hi ha dos tipus de bunyols de Quaresma: els bunyols de l' Empordà o brunyols i els bunyols de vent.

Bunyols de l’ Empordà o també Brunyols

Són molt fàcils de fer. No cal que us prepareu el llevat a casa, en podeu comprar de premsat en els forns de pa o en els supers venen uns cubs de llevat a la zona de refrigerats (secció bases de pizza, pasta brisa o pasta de full). També podeu utilitzar “Levadura de panaderia” Maizena (és un llevat liofilitzat). No utilitzeu mai llevats químics.

Ingredients

• ½ kg. De farina (millor de força)
• 10 cls. De llet
• 50 grs. De sucre
• 25 grs. De llevat
• 50 grs. De mantega
• 1 culleradeta de cafè de sal
• 3 ous
• 1 culleradeta de postres d’ anís verd (matafaluga)
• 1 pell de llimona ratllada
• 1 culleradeta de coriandre (cilantre)
• 1 trosset petit de canyella


Ratlleu la pell de la llimona.

Poseu a escalfar la llet (no ha d’ arribar a bullir) amb la canyella i el coriandre, si n’ hi poseu. Deixeu-la refredar fins que sigui just tèbia i coleu-la.
Poseu-la en un bol i dissoleu-hi el llevat. Afegiu-hi les ratlladures de llimona, la mantega, el sucre, la sal i l’ anís verd.

Aboqueu-hi la farina de mica en mica i aneu fent la massa treballant-la bé. Quan ho tingueu tot ben amalgamat incorporeu els ous d’ un amb un. Continueu treballant la massa fins que els ous estiguin ben incorporats. Si queda massa espessa i dura i no la podeu treballar bé poseu-hi una mica més de llet o un altre ou.

Aboqueu la massa sobre el marbre i treballeu-la una mica més (com més treballada més fina quedarà i més bons seran els bunyols). Fiqueu-la en un bol i tapeu-la amb un drap. humit. Deixeu-la reposar en un lloc temperat fins que hagi doblat el seu volum (un parell d’ hores).

Ara ja podeu anar fen boletes de la mida d’ una mandonguilla més aviat petita i posant-les sobre una plata engreixada o sobre paper de forn. Deixeu-les reposar quinze o vint minuts que continuïn llevant.

Poseu a escalfar l’ oli en una fregidora o en una paella fonda. Quan estigui calent aneu-hi tirant les boletes. Tingueu en compte que al fregir-se augmentaran molt de volum i no és convenient que es toquin per a que no s’ enganxin les unes amb les altres. Quan estiguin roses d’ un costat doneu-les la volta.

Quan els bunyols estiguin ben fregits, és a dir d’ un color torrat una mica fosc, trèieu-los i deixeu-los sobre un paper absorbent. Tireu-hi sucre per sobre mentre estiguin calents.

Deixeu refredar els bunyols. En el moment de servir-los esquitxeu-los amb anís.

Acompanyeu-los amb anís o moscatell… I bon profit!




Bunyols de vent


I ara anem a fer bunyols de vent. Aquests es fan sense llevat.



Ingredients

• ½ l. d’ aigua o de llet o mig i mig
• 400 grs. de farina
• 80/100 grs. de mantega
• 1 culleradeta de cafè rasa de sal
• 1 culleradeta de cafè de sucre a curull
• 3 o 4 ous
• Sucre per tirar per sobre
• oli
Obtativament hi podeu posar una mica de pell de llimona ratllada.

Poseu l’ aigua o la llet a bullir amb la mantega, la sal i el sucre en un recipient adient. Quan bulli abaixeu una mica el foc i tireu-hi la farina de cop i no pareu de remenar. Quan la massa que s’ ha format es desenganxi del fons i dels costats ja estarà fet. Ho trèiem del foc i deixem que es refredi una mica (2 o 3 minuts). Ara és el moment d' incorporar-hi els ous d’ un amb un (no afegiu el segon fins que el primer no estigui ben incorporat a la massa) sense parar de remenar. Ara també es el moment d' afegir les ratlladures de llimona si n' hi voleu posar.

Poseu a escalfar l’ oli en un recipient fondo (tipus pot) amb oli ben abundant per tal que els bunyols flotin (també podeu fer servir una fregidora amb oli net). Quan l’oli sigui calent aneu tirant, amb l’ ajuda d’ un parell de culleres la massa dels bunyols. No en fregiu gaires de cop dons creixen molt al fregir-se i se us poden enganxar els uns amb els altres. Quan estiguin ben daurats aneu-los passant per paper absorbent i col•locant en un plat. Tireu sucre per sobre mentre estiguin calents.

Si voleu els podeu ruixar amb anís.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada