divendres, 18 de maig del 2012

Humus i Pitta grega




Humus



Ara que s' acosta l' estiu venen de gust els menjars freds. L'Humus (o Hommos, houmos, oumos, hummus) forma part d' una gran col·lecció de plats que a Grècia o al Líban es presenten com aperitiu o com entrant pica pica amb el nom de "meze", "mezzé", "mézé".
Es tracta d' un plat molt popular en tot l' arc mediterrani oriental. El nom ve del turc "humus" però a nosaltres ens arriba a través de la cuina grega. Es tracta
d' un puré a base de cigrons i oli d' oliva verge. segons l' àrea on el fassi anirà condimentat de diferent manera. El cigró, base d' aquest plat, es cultiva des de fa uns 7.000 anys A. C. i és originari, com tantes coses, de la zona de l' antiga Mesopotàmia. A Egipte es conserven inscripcions de l' època dels Faraons on ja apareix l' humus com el coneixem actualment. Cada zona hi aporta quelcom de propi: a Grècia el pots trobar amb o sense "tahine", que és una pasta de sèsam, al Líban s' hi afegeix julivert i "sumac" (un fruit àcid), en altres llocs s' hi pot posar comi o acompanyar-lo amb tomàquets o amb cogombrets, etc.
Avui us donaré la recepta del "Humus Bi Tahine", és a dir humus amb pasta de sèsam.






Ingredients:

1/4 kg de cigrons secs o 1/2 kg de cigrons cuits (en aquest cas demaneu que us donin una mica del caldo dels cigrons)
2 cullerades soperes de tahiné (pasta de sèsam)
3 alls
1 llimona
Pebre vermell
Oli d' oliva verge
Sal
Pa grec (seria el més adient), torradetes o simplement llesquetes fines de pa.

Preparació:

Si els cigrons són secs prepareu-los per bullir. A la web que us dono a continuació podreu trobar molta informació sobre els llegums i sobre la manera de coure cada un d' ells http://www.gustperlacuina.com/2008/03/els-llegums.html.

Poseu en el vas de la batedora els cigrons cuits i una mica de la seva aigua (si no en teniu una mica d' aigua mineral anirà bé), les dues cullerades de tahiné, els alls, el suc de la llimona i la sal.
Poseu-hi també un bon raig d' oli verge. Bateu-ho fins que quedi ben fi (com si féssiu un all i oli). Si us queda massa espès i la batedora no ho agafa bé afegiu-hi de mica en mica oli o un rajolinet d' aigua. Ha de quedar com un puré de patata espès. Proveu-ho i rectifiqueu de sal o de llimona si cal.

Poseu-ho en un plat. amb el dit feu un solc en forma de d' espiral començant pel centre i cap a la vora del plat. Tireu oli verge per sobre de manera que el solc que heu fet s' ompli una mica.
Escampeu per sobre una mica de pebre vermell i, si voleu, decoreu-ho amb una fulla de julivert.Tingueu en compte que l' humus es menja a temperatura ambient, sortint de la nevera no té gaire gust.








Pitta grega

Pitta és el nom que es dóna a un pa, pla més o menys rodó, i sense molla originari de l'Orient Mitjà. Els més coneguts a casa nostra són la pitta grega i la pitta libanesa anomenada també pa libanès. Són el mateix i s' han posat de moda per la proliferació de restaurants libanesos, palestins o sirians.
Les pittes van molt bé per acompanyar la majoria dels mezzes amb molt dels quals es pot utilitzar com cullera: se'n trenca un trosset amb les mans i es fa servir per agafar una mica d'Humus, per exemple.



Ingredients per a unes 6 pittes:


300 grs. de farina (si pot ser de força, millor)
15/18 grs. de llevat premsat (és ls que ens venen en els súpers en forma de petits cubs de 25 grs,.) o 1 sobre i mig de llevat en pols Maizena.
1/2 cc. de sal
1/2 cc. de sucre
20 cl. d' aigua
1 cs. i mitja d' oli verge

Elaboració:


Desfeu el llevat amb una mica de l' aigua tèbia. deixeu-ho reposar uns deu minuts.
En un bol suficientment gran poseu la farina, el sucre, la sal, l' oli i el levat.barrejeu-ho bé i afegiu-hi l' aigua tèbia de mica en mica fins obtenir una massa homogènea.
Enfarineu una mica la superfície de treball, aboqueu-hi la massa i treballeu-la fins que quedi ben fina (uns 10 mn.). Formeu una bola, tapeu-la amb un drap i deixeu-la llevar fins que hagi doblat el seu volum. Això pot tardar entre una hora i mitja i tres hores depenent de la temperatura ambient i de què el llevat sigui més o menys actiu.
Quan estigui a punt feu-ne 6 porcions. Feu una bola amb cada porcio i aplaneu-les amb les mans i el corró per obtenir-ne uns discs d' entre 15 i 18 centímetres de diàmetre. Deixeu-los llevar una altra vegada sobre una superfície enfarinada o untada amb oli durant uns 30 minuts.

I pot servir per fer un entrepa!...


Per coure les pittes hi ha dos sistemes: amb una paella o planxa o bé al forn.

Per coure-les al forn:
Escalfeu el forn a 230/240 graus. Col·loqueu les pittes que us hi càpiguen en una plata untada amb oli. Traieu-les quan estiguin una mica daurades i emboliqueu-les amb un drap. Ja podeu fer la següent tongada.

Per Coure-les amb una paella o planxa:
Poseu a escalfar la paella amb un foc una mica viu. Quan estigui calenta unteu-la una mica amb un cotó impregnat d' oli (com si féssiu "crêpes"). Poseu la pitta. Al cap d' un moment veureu com s'infla. deixeu-la coure 1 minut i mig i doneu-li la volta. Al cap d' un altre minut i mig ja estarà rossa. trèieu-la de la paella i emboliqueu-la amb un drap. aneu fent el mateix amb les demés pittes. Emboliqueu-les que no es refredin.

Si en el moment de portar-les a taula s' han refredat les podeu escalfar un moment al forn o al mico-ones.

... o unes bosses on s' hi pot ficar el que es vulgui.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada