diumenge, 1 de juliol del 2012

Braç de gitano de tonyina







El braç de gitano de tonyina, al ser un plat fred, va molt bé a l' estiu. Es pot deixar quasi fet a la nevera i treure' l 10 minuts abans de menjar i és fàcil de fer.
Les quantitats que donaré són només orientatives. Cadascú pot posar menys o més d'això o d' allò.


Ingredients per a 6 o 8 persones:


2 kgs de patates per bullir
1/4 de kg de tonyina/bonitol amb oli
2 pebrots vermells escalivats o un pot de pebrot en conserva
4 ous durs
150/200 grs d' olives verdes sense pinyol
Oli verge
Olives farcides per decorar
Maionesa abundant




Poseu a bullir les patates pelades i tallades a trossos amb no gaire aigua i sal. A part poseu a bullir els ous.
Mentre es bullen les patates barregeu en un bol la tonyina escorreguda d' oli i esmicolada, les olives verdes trinxades, els pebrots també trinxats (penseu a reservar unes quantes tires de pebrot per la decoració final) i 3 ous durs trinxats (reserveu un ou per la decoració). Amaniu-ho amb oli.
Quan les patates estiguin a punt escorreu-les (reservant una mica de la seva aigua) i passeu-les pel passapurés o aixafeu-les ben aixafades amb una forquilla mentre estiguin calentes. Han de quedar ben fines. Amaniu-les amb oli i barregeu bé per aconseguir una pasta llisa i homogènia. L' oli dona a aquest puré una certa elasticitat que us permetrà treballar-lo bé. Si veieu que queda massa sec o poc elàstic afegiu-hi una cullerada de l' aigua de bullir les patates o una mica més d' oli. Deixeu-ho refredar fora de la nevera.


Un cop el puré fred exteneu-lo sobre un drap donan-li forma de rectangle amb el cantó llarg cap a vosaltres.
Mentalment dividiu-lo en 3 parts igauls en el sentit de l' amplada. En la part central aboqueu-hi el farciment que heu preparat repartint-lo bé i deixant un parell de centimetres sense farciment per evitar que, al enrotllar-lo, no aneu perdent part del farcit. Ara, amb l' ajuda del drap ben tibant, porteu la part de puré més allunyada a sobre del farciment. Feu el mateix amb la part més propera a vosaltres. Amb els dits ajunteu les dues parts de puré de manera a tancar el cilindre. També amb els dits selleu les dues extremitats. Ajudeu-vos amb el drap ben tibant per fer rodolar el braç al mateix temps que l' aneu apretant per què quedi ben compacte. Amb l' ajuda del drap podreu portar el cilindre resultant d' un lloc a l' altre.
Poseu el braç de gitano sobre la plata amb la que el servireu i deixeu-lo reposar a la nevera tapat amb el drap per evitar que el puré de la superfície es ressequi. Just abans de servir-lo el cobriu amb la maionesa i el decoreu amb tires de pebrot, rodanxes d'ou dur, olives farcides, etc.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada