dilluns, 16 de juliol del 2012

Crestes de tonyina o porc





Les crestes són allò que en castellà en diuen “empanadillas”. De petit jo era un autèntic devorador de crestes. A casa s’ en feien de dos tipus: de tonyina i de carn de porc. A mi m’ era indiferent doncs m’ agraden les dues. Evidentment les que es feien, i es fan, a casa no tenen res a veure amb les que es venen congelades o en les que et trobes en els bars (són les mateixes). La diferència està en el farciment. No suporto aquella salsa de tomàquet, àcida, que ho emmascara tot.



La massa:

Mireu, per la massa teniu diferents opcions. O bé compreu massa per “empanadillas” en el super  o compreu pasta brisa i l’ estireu o us feu la massa vosaltres mateixos.
La primera opció em sembla la pitjor però té l’ avantatge del temps.
La segona opció és millor però la pasta brisa no està feta amb oli d’ oliva.
La tercera opció és, doncs, per a mi la millor. I és més fàcil que fer pasta brisa. Tot seguit explico com es fa.

Ingredients: Farina, aigua oli i sal, tot a ull (es tracta d’ una pasta brisa barruera).

Aboqueu la farina sobre el marbre. Feu com un volcà. Poseu-hi la sal i aneu abocant l’ aigua en el forat, de mica en mica,  i amasseu. La massa ha de quedar consistent. Poseu-hi un bon raig d’ oli i continueu amassant fins que la massa l’ hagi absorbit tot i sigui ben fina. Veureu que us queda una massa molt elàstica. Trenqueu-la com si fos una pasta brisa i ja està.
Només cal estirar-la amb el corró.
Si l’estireu molt es pot foradar al embolicar el farciment i deformar-se al agafar la cresta per ficar-la a l’ oli. No passa res: us quedaran unes crestes una mica allargades. Si es fan forats a la massa tanqueu-los pessigant la massa amb els dits.

El farciment:

Aquí haureu de triar si les feu de tonyina o de carn de porc. Ambdues es fan igual, simplement substituïu la tonyina per carn picada de porc. A mi m’ agrada fer-ne la meitat de tonyina i l’ altre meitat de porc.

  • Tonyina amb oli/carn picada de porc.
  • Ou dur trinxat.
  • Olives verdes sense pinyol trinxades.
  • Pebrot vermell escalivat, o en conserva, trinxat.

Fregiu la carn picada amb sal i pebre o esmicoleu la tonyina. Trinxeu tots els altres ingredients. Barregeu-ho tot i ja teniu el farciment.

Fem les crestes:



Estirem la massa ben estirada sobre una superfície enfarinada. Ara tenim dues opcions: si teniu un motlle cilíndric de la mida adequada aneu fent discs. Agafeu els retalls que us sobrin, torneu-los a amassar amb les mans fent una bola, estireu la massa amb el corró i continueu fent discs.
Si no teniu res per tallar els discs feu porcions de massa de qualsevol forma. Després, retallant amb un ganivet acabareu de donar forma a les crestes.
A la meitat inferior del disc (o de la porció de massa) poseu-hi una mica de trinxat procurant que no ocupi tota la superfície (ha de quedar un marge sense farciment per poder segellar la cresta). Doblegueu la part superior sobre la inferior. Si veieu que sobra massa retalleu-la. Amb els dits aneu prement i pessigant aquest marge que heu deixat sense farciment per segellar la cresta i que no s’ escapi el farciment al fregir-la.


Per fregir les crestes feu servir una fregidora o una paella (o un pot) amb força oli. Quan les crestes estiguin daurades d' un costat les hi doneu la volta. Deixeu-les sobre paper absorbent.
A mi no m’ agraden fredes però tampoc massa calentes. Tebiones estan perfectes.
Si us en sobren les podeu reescalfar en el forn.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada